divendres, de març 30, 2007


COMUNICAT DE L'AEP DAVANT L'APROVACIÓ DE LA LOU

Des de l'Associació d'Estudiants Progressistes denunciem el procés de reforma de la Llei Orgànica d'Universitats (LOU) que avui ha finalitzat amb la seva aprovació al ple del Congrés dels Diputats. Considerem el text resolt d'estafa parlamentària. S'ha perdut una oportunitat per tal de reconduir els errors comesos amb la LOU de l'any 2001, promoguda pel govern de dreta del Partit Popular. Les modificacions de les que es vanaglorieja el govern no deixen de ser qüestions de forma, absolutament insuficients i d'una incidència molt limitada en el millor dels casos.

La retallada de la democràcia als claustres, la ingerència del món empresarial, l'escàs finançament públic o el tracte com a iguals entre la universitat pública i la privada per part de l'Estat. Són alguns dels aspectes de la llei que el 2001 els partits parlamentaris situats a l'esquerra del PP van criticar durament. Aspectes que en aquell moment eren rebutjats per estudiants, professorat, sindicats i rectors, col·lectius que protagonitzaren un enorme moviment contestatari sense precedents a les universitats i als carrers. Després de sis anys, i amb el PP a l'oposició, els qui abanderaven al Congrés les crítiques contra la LOU i asseguraven derogar-la un cop governessin, avui han presentat i aprovat una mera reforma del contingut original, agreujant la perillosa situació en què es troba la Universitat. El PSOE no ha complert el seu deute contret en forma de promesa electoral davant la comunitat universitària, donant pas a una reacció hipòcrita i oportunista per part del PP, que utilitza la situació per obrir un altre front de desgast del govern.

Denunciem l'augment de poder que se li atorga al Consell Social, que continua presentant una composició principalment formada pel capital privat, i l'augment de funcions desviades a l'equip rectoral en detriment dels òrgans de decisió com el Claustre o el Consell de Govern, on es compta amb presència de l'alumnat malgrat la deficitària democràcia interna. Aquesta estructura pot derivar en una Universitat controlada pel Rector per una banda i pel teixit empresarial per l'altra.

Les mesures recollides en la reforma fomenten la competència entre les diverses universitats, condicionant la distribució del finançament destinat a l'educació superior a mèrits com la qualitat de la docència i la investigació o el nombre d'alumnes de la Universitat. Aquest tipus d'iniciatives no fan sinó aguditzar les problemàtiques que ha d'afrontar avui l'ensenyament universitari. Com assenyalàvem el 2001, considerem que totes aquestes reformes van adreçades a l’establiment d’un sistema universitari de caire profundament classista i antidemocràtic. En efecte, es busca l’establiment d’unes universitats d'elit, de prestigi internacional, que podran assolir més i millors objectius enfront uns altres centres universitaris de segona categoria que es veuran afectats per la massificació i la manca d'inversions i infraestructures.

La nova llei adequa l'estructura interna de les universitats per a l'adopció del nou model que dicta l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES). Aquest model, sota el pretext de l'homologació de totes les titulacions europees, aprofundeix el procés de privatització que viu la Universitat d'uns anys ençà. El govern espanyol s'ha pronunciat a favor de l'especialització dels centres, que en aquest nou escenari competitiu obre les portes sense traves als interessos econòmics dels principals lobbies financers. És en aquest context que cal entendre l'intent d'eliminar carreres com Humanitats al·legant que no “s'adiu als interessos del mercat”. La LOU és doncs la resposta del govern a les exigències de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), impulsora de l'EEES, que persegueix convertir el coneixement en mercaderia en comptes de respondre a les problemàtiques reals que afecten els estudis universitaris.

Denunciem també la modificació de l'article 46 que la nova llei planteja en detriment dels diferents models organitzatius impulsats pel moviment estudiantil. En aquesta, s'inclou la creació per decret d'un estatut de l'estudiant, que haurà de regular l'estructura i funcionament del “Consejo del estudiante universitario”, que pretén ser l'interlocutor vàlid amb el govern en matèria de política universitària. Mostrem el nostre rebuig a aquest tipus d'òrgans que recorden els temps del sindicat únic i vertical, i ens posicionem a favor d'un model plural que estimuli la participació real de l'alumnat en la presa de decisions respecte els afers universitaris, i en la transmissió i creació de coneixement crític. En aquest sentit, l'AEP apostem per l'organització assembleària dels i les estudiants, al marge de qualsevol tutela per part de les institucions.

Per tot això, exigim la immediata derogació de la LOU, entenent que el seu caràcter regressiu i antidemocràtic no pot reformar-se, i l'obertura d'un procés de creació d'un nou marc legal per a la Universitat fomentat en un debat participatiu que tingui en compte els diversos col·lectius que formen el conjunt de la comunitat universitària.

PER UNA UNIVERSITAT PÚBLICA I DE QUALITAT, DIGUEM NO A LOU!

Barcelona, 29 de març de 2007.