dimecres, de maig 09, 2007

La LOU, Ley Orgánica Universitaria



Contra la LOU i contra Bolonya: PROU PRIVATITZACIONS!

Manifest de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP)




El proper 16 de maig els ministres d'educació europeus es reuniran a Londres per continuar acordant la privatització de l'ensenyament superior europeu i avaluaran les mesures que cada estat està aplicant. En aquest sentit l'Estat espanyol ha fet bé la seva feina, ja que amb l'aprovació de la reforma de la LOU ha aconseguit que:

* El claustre universitari continuï sense tenir cap mena de poder, el Consell Social continuï decidint tots els aspectes econòmics de la Universitat i els estudiants i professors no doctors continuem estant infravalorats en el òrgans de govern.

* No es donin solucions als problemes de finançament públic i que a canvi s'incentivi la competència entre universitats enlloc de la cooperació entre elles i es potenciï l'entrada de finançament privat. D'aquesta manera l'únic que s'aconseguirà és la mercantilització de l'ensenyament i la creació d'universitats de 1a, 2a i 3a categoria.

* Introdueix l'ANECA com a responsable de recursos humans de les universitats, així es volen implantar mètodes de gestió privada a un organisme, fet que no ajudarà a millorar-ne la seva situació econòmica.


Cal recordar que aquesta ha estat promoguda pel govern del PSOE, que s'auto-anomena d'esquerres i que havia promès derogar-la en arribar al poder. Això demostra un cop més l'evidència que si volem aturar el procés de privatització i mercantilització de l'ensenyament superior haurem de ser els i les estudiants els qui lluitem.


D'altra banda, l'aplicació dels plans pilot ja és una realitat a moltes facultats i els i les estudiants ja han començat a veure que tots els problemes que sempre hem denunciat esdevenen reals:

* La càrrega de treball que suposa el nou model impossibilita poder treball per pagar-se els estudis i ni tan sols permet que els i les estudiants puguin organitzar-se i formar-se com a persones a banda de la formació acadèmica.

* L'estructura dels nous graus els devalua encara més gràcies a les necessitats del mercat, i s'incrementa la importància dels post-graus per tal d'afavorir l'aprenentatge al llarg de la vida i el suculent negoci dels cursos a distància. Cal destacar que a hores d'ara els post-graus ja tenen molts filtres socioeconòmics com són els elevats preus, els requisits lingüístics d'anglès i francès, l'exigència de notes elevades i de recomanacions de professors, la manca places....

* La retallada de continguts dels graus ja ha començat per tal d'afavorir l'«aprendre a aprendre» i les dinàmiques de treball que interessen a les empreses.


Es per això que, seguint la convocatòria de mobilitzacions de la mesa de coordinació del Fòrum Europeu d'Estudiants, des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública tornarem a sortir a carrer per denunciar que els ministres europeus lluny d'afavorir la Universitat pública continuen treballant per convertir l'educació superior en un negoci al servei de les empreses. Cal que tinguem clar que si ells no s'aturen nosaltres tampoc.


REIVINDIQUEM la immediata derogació de la LOU i la congelació del procés de Bolonya para la realització d'un procés de debat democràtic i participatiu que inclogui:

* Augment immediat i substancial del fiançament públic i eliminació dels taxes.

* Finançament públic que, tenint en compte la investigació i la docència de qualitat, incorpori criteris de compensació de desigualtats territorials.

* Articulació d'un programa de beques públiques compensatòries i parcials que incideixi en les desigualtats de classe en l'accés a l'educació superior.

* Que es garanteixi que els plans d'estudi permetran compaginar feina i estudis.

* Participació paritària de tots els estaments de la comunitat universitària als òrgans de govern.

* Garantia de l'explotació lliure i pública dels resultats de la investigació desenvolupada amb fons públics.

* Recuperació dels serveis a la comunitat universitària ja externalitzats.



SI EL PRESENT ÉS LLUITA EL FUTUR ÉS NOSTRE!

PER UNA UNIVERSITAT REALMENT PÚBLICA I DE QUALITAT!

L'EDUCACIÓ ÉS UN DRET, NO UNA MERCADERIA!

CONTRA LA LOU I CONTRA BOLONYA, PROU PRIVATITZACIONS!



Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública