divendres, d’abril 13, 2007



ECOLOGISTES EN ACCIÓ CONSIDERA QUE LA CONCESSIÓ DE L'AUTORITZACIÓ AMBIENTAL INTEGRADA A CEMEX PER A LA FÀBRICA DE CIMENT DE SANT VICENT DEL RASPEIG IMPEDIRÀ ACONSEGUIR ELS OBJECTIUS DE QUALITAT DE L'AIRE PER Al 2010

Els ecologistes en les seues al·legacions demanen a la Conselleria de Territori que denegue l'autorització per incomplir la Llei 16/2002, atés que les instal·lacions no es renoven i la tecnologia que utilitza és obsoleta, amb una antiguitat superior als 80 anys

Ecologistes en Acció ha presentat davant de la Conselleria de Territori les al·legacions a la sol·licitud d'Autorització Ambiental Integrada que Cemex ha fet per a la fàbrica de ciment blanc radicada en Sant Vicent del Raspeig. Esta instal·lació ha de comptar amb eixa autorització si vol continuar funcionant més enllà del 30 d'octubre del 2007, en compliment de les determinacions de la Llei 16/2002 de Prevenció i Control Integrat de la Contaminació.

Els ecologistes consideren que el funcionament de la fàbrica de ciment impedirà la consecució dels objectius de la qualitat de l'aire per al 2010. Ja en estos moments eixa factoria industrial és la responsable que en Sant Vicent del Raspeig s'incomplisquen els límits que establix el Reial Decret 1073/2002 per a la matèria particulada i el diòxid de sofre. La zona de Sant Vicent del Raspeig és junt amb la zona del Mestrat de Castelló la que presenta valors més alts de diòxid de sofre de la Comunitat Valenciana, i l'origen és, segons el recent informe de la Universitat d'Alacant, la factoria de Cemex en eixa localitat. Cal recordar que en 2005 i 2006 en l'estació de mesura del Col·legi Públic Azorín es van superar els límits horaris i diaris establits per eixe Reial Decret. Respecte a la matèria particulada ens tornem a trobar que en esta comarca els valors més elevats de la Comunitat Valenciana. En 2006 es van superar en 75 ocasions els límits diaris per a eixe contaminant, quan la normativa admet 35 superacions.

Els objectius de qualitat de l'aire per al 2010 serien d'impossible compliment si la fàbrica de Cemex obté ara l'Autorització Ambiental Integrada sense modificacions substancials de les instal·lacions, ja que esta última té una validesa de huit anys.

La tecnologia que utilitza la fàbrica de ciment (procés semihúmit i precalcinació en graella Lepol) no és la Millor Tecnologia Disponible (MTD), tal com obliga la Llei 16/2002. Segons la Comissió Europea la MTD per a la fabricació de ciment és el procés sec amb precalcinació multietapes. La tecnologia de Cemex, que té una antiguitat superior als 80 anys consumix un 100% més d'energia calorífica i un 33% més d'energia elèctrica que la MTD, la qual cosa implica unes emissions de contaminants i uns impactes ambientals inacceptables i incompatibles amb Llei 16/2002.

Les actuals instal·lacions de Cemex a més incomplixen l'Acord Voluntari per a la Prevenció i Control de la Contaminació firmat amb la Conselleria de Territori i Vivenda el 8 de maig del 2003, que limita les emissions de partículada 75 mg/Nm3 i que actualment s'està incomplint. Cemex està estudiant ampliar els actuals electrofiltres o instal·lar un filtre de mànegues per a poder complir amb eixe Acord Voluntari, però en la documentació sotmesa a informació pública no presenta cap modificació substancial de eixes instal·lacions. Segons el Projecte de Llei de Qualitat de l'Aire i Protecció de l'Atmosfera que s'està tramitant en el Congrés dels Diputats els límits establits en els Acords Voluntaris tenen força executiva i per tant són de compliment obligatori.