divendres, de febrer 24, 2012

EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA. NO A LES RETALLADES EN EDUCACIÓ

Reunits el 2 de febrer de 2012 representants de les seccions sindicals de CCOO, CGT, SEP, STEPV-iV i d’Acontracorrent Alacant, SEPC, UP i la Plataforma d'Estudiants, 


Anunciem la nostra voluntat d'articular un espai comú que integre sindicats de treballadors i d'estudiants en la Universitat d'Alacant amb l'objectiu de defensar els nostres comuns interessos.

Per això, fem una crida a la resta d'organitzacions de treballadors i estudiants de la UA a integrar-se en la PLATAFORMA UNITÀRIA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA D'ALACANT (PUDUPA).

La Universitat d'Alacant duu massa temps sofrint la falta de finançament per part de la Generalitat Valenciana, fins al punt que s’han hagut de sol·licitar préstecs a entitats financeres privades per a poder pagar a proveïdors, treballadors, etc. Aquest fet, explicat per les suposades dificultats econòmiques del govern valencià, no ens permet entendre com ha estat possible la construcció de l'Aeroport de Castelló o la celebració de la Volvo Ocean Race. Així mateix, és doblement indignant que la Generalitat, d'acord amb el Rector de la UA, tracte de suplir aquesta falta d'ingressos amb un increment de les taxes de matrícula dels estudiants. 


També denunciem que reformes i corrents d'opinió sobre la Universitat, catalitzats en moltes ocasions per l'Estratègia Universitat 2015, estan servint per a qüestionar el caràcter de servei públic de la universitat i donant empara per a atacar el seu funcionament democràtic, el compromís de finançament públic i les condicions laborals del professorat i del personal d'administració i serveis. 


De la mateixa manera, les opcions polítiques neoliberals, que aposten pel desmantellament del sector públic, es plasmen en la universitat en una reducció del finançament per part dels governs i en un augment indiscriminat de les taxes, fet que hi dificulta l'accés a les classes més desfavorides.

Entenem, per tant, que no ens enfrontem únicament als atacs del govern valencià, sinó que aquests s'inscriuen en un context general de degradació de la Universitat Pública que es va iniciar molt abans de l'actual crisi, però que ara la utilitza com excusa.

Davant d'això, tenim la certesa que la societat no pot prescindir d'una Universitat Pública de qualitat, per la qual cosa exigim: 


1. El compliment, per part de la Generalitat Valenciana de les seues obligacions financeres amb la Universitat d'Alacant.
2. La congelació immediata de les taxes de matrícula i la supeditació de qualsevol decisió sobre aquestes al debat sobre el finançament de les universitats.
3. La defensa de la universitat davant les ingerències externes que qüestionen el seu caràcter de servei públic.


Construïm, treballadors i estudiants, una Universitat Pública laica, democràtica i de qualitat.