dimarts, de novembre 06, 2007

A l'esquerra de la UA


La Universitat d'Alacant s'ha caracteritzat per la seva negació a sotmetres a la dreta que ens malgoverna. Fruit d'aquest enfrontament fou el robatori dels estudis de medicina i la creació de la Universitat Miguel Hernández,dòcil amb la Generalitat Valenciana d'Eduardo Zaplana. Un altre escandalós episodi es va produir quan els Estatuts universitaris reconegueren al català com la llengua del País Valencià; la Generalitat ens va voler il·legalitzar.

Els i les alumnes d'Universitaris Progressistes ens hem mobilitzat front als atacs rebuts per la universitat pública i al mateix temps hem pressionat per aconseguir una universitat més democràtica i de qualitat. Estar compromesos amb l'esquerra ens anima a l'acció i ens encoratja amb la il·lusió de fer les coses per un interès col·lectiu, no per un egoisme individual.

El present que viu la Universitat, no només la d'Alacant, obliga a l'esquerra a donar respostes al desig de canviar el model universitari actual. Els canvis que es proposen condicionaran la formació d'aquesta i les properes generacions. Els i les persones d'esquerres hem de saber aprofitar el moment per fer valer les nostres propostes i els nostres valors. La lleu reforma de la LOU, proposada per un PSOE que demanava la seva derogació quan estava a l'oposició. O la creació d'un Consejo de Estudiantes Estatal, on es desitja que un estudiant parli en nom de tots els universitaris. Són algunes de les propostes que ens fan arribar els qui han pres el relleu al Partit Popular.

Però és l'Espai Europeu d'Educació Superior la proposta que vol revolucionar tota l'educació universitària. Aquesta proposta feta per la cúpula dirigent europea, desitja un estudiant a temps complet, dedicat només a la universitat, amb uns coneixements iguals a tot Europa. Sona bé? La música potser si, però la lletra no. La dedicació total de l'estudiant no el permetrà optar a una feina temporal per poder fer front als costos del seu aprenentatge. La mobilitat que es fomenta per anar per tota Europa l'ha de pagar la butxaca de l'alumne; fins i tot es paga la traducció de l'expedient acadèmic oficial a l'anglès. Els estudis subvencionats, de grau, seran molt generals i no aportaran res al mercat de treball: serem tots iguals de beneits. En canvi l'especialització del postgrau, l'aprenentatge de les qüestions que desitges saber i et serviran fora de la Universitat, es pagaran segons el preu que fixi el mercat.

Com comentàvem, un present que l'esquerra ha de respondre amb el seu compromís i la seva acció.

Assemblea d'Universitaris Progressistes a la Universitat d'Alacant